Tagi:

Peryskopowy pawilon w londyńskim parku

Wykorzystanie mechanizmu stosowanego w peryskopie staje się coraz popularniejsze w innowacyjnych koncepcjach architektonicznych. Pisaliśmy już o projekcie toalety, z której wnętrza można podziwiać Bałtyk. Ostatnio uznanie w oczach krytyków znalazł peryskopowy pawilon, który miałby stanąć w londyńskim parku.

peryskop

W Londynie zorganizowano konkurs na aranżację letniego pawilonu, który w 2015 roku ma czasowo stanąć w tamtejszym Museum Gardens. Naszą uwagę przyciągnął projekt, który zajął drugie miejsce. To bardzo interesujący pomysł Iriny de la Pena i Miguela Huelgi de la Fuente z angielskiego Sukunfuku Studio. Architekci wymyślili peryskopowy pawilon, który miałby się stać miejscem refleksji nad otaczającą naturą.

peryskop2

Pawilon jest bardzo prosty, gdyż wykonany z surowych desek i luster. Ścianki ustawione są pod kątem 45 stopni, co pozwala na działanie peryskopu. Wokół budynku rozstawione są lustra, które umożliwiają oglądanie tego, co aktualnie dzieje się w parku i podziwianie nieba.

wygrana

Niestety wszystko wskazuje na to, że koncepcja nie zostanie wcielona w życie. Główną nagrodę zdobył Sky Pavilion zaprojektowany przez japońskich projektantów:  Takumi Yoshioka, Masaki Morinobu, Tusyako Gushi i Yusuke Aizawa.

Źródło zdjęć: designboom.com

email

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE