Tagi:

Plac Izraela w Kopenhadze przykładem wzorowo zaprojektowanej przestrzeni publicznej

Pracownia architektury: COBE
Pracownia architektury krajobrazu: Sweco
Powierzchnia: 12,500 m2
Konkurs: 2008
Realizacja: 2012-2014

Lokalizacja placu Izraela dała projektantom z pracowni COBE i Sweco wiele możliwości. Przestrzeń rozciąga się pomiędzy dwoma atrakcyjnymi obszarami: tętniącym życiem rynkiem, którym codziennie przemierzają tysiące ludzi oraz bujnym HC Ørsteds Park w którym mieszkańcy Kopenhagi mogą cieszyć się bliskością natury. Plac usytuowany jest na zabytkowych murach obronnych, które otaczały niegdyś miasto.

Israel-Square-Copenhagen-Sweco-02-Rasmus-Hjortshoj

Israel-Square-Copenhagen-Sweco-01-Rasmus-Hjortshoj Israel-Square-Copenhagen-Sweco-03

W 1970 roku powstał tutaj największy podziemny parking w Europie Północnej. W 2008 roku władze Kopenhagi podjęły decyzję dotyczącą renowacji placu w celu stworzenia nowej jakości przestrzeni publicznej. Realizacja koncepcji architektów została opóźniona z powodu sporu pomiędzy miastem, a właścicielami podziemnego parkingu, który finalnie został usunięty. W tym miejscu powstał skwer przypominający ‘latający dywan’. Określenie pochodzi od złożonej, a zarazem miękkiej powierzchni unoszącej się 30 cm nad ziemią.

COBE-israels-square-copenhagen-denmark-designboom-07 Israel-Square-Copenhagen-Sweco-04 Israel-Square-Copenhagen-Sweco-05

Najważniejszymi elementami, które wpływają na wysoką jakość przestrzeni są:
-okrągłe rabaty otoczone ławkami,
-boiska, siłownie na wolnym powietrzu i mini-skate parki, które zapraszają mieszkańców do działań w przestrzeni
-wyniesione miejsca do siedzenia usytuowane na osi wschód-zachód dające możliwość odpoczynku i oglądania ludzi przebywających na placu i pięknych terenów zieleni w parku HC Ørsteds

Israel-Square-Copenhagen-Sweco-06 Israel-Square-Copenhagen-Sweco-07 Israel-Square-Copenhagen-Sweco-08

Badania przeprowadzone przez kopenhaskie władze potwierdziły zapotrzebowanie na wysokiej jakości przestrzenie publiczne w tym mieście. Dziewięciu na dziesięciu mieszkańców stolicy Danii jest za kreacją nowych, oryginalnych terenów na świeżym powietrzu.

Zdjęcia: Sweco, Rasmus Hjortshoj

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE