Tagi:

Projekt w historycznej dzielnicy 100 akrów w Fort Point Channel w południowej części Bostonu

Pracownia architektury krajobrazu: Halvorson Design Partnership, Inc.
Lokalizacja: dzielnica Fort Point Channel / Boston/USA
Projekt: 2013
Realizacja: 2014
Powierzchnia: Channel Center Park: 2.2 acres / Iron Street Park: 0.25 acres
Budżet: Channel Center Park: $3,500,000 / Iron Street Park: $750,000
Zdjęcia: Ed Wonsek

Wielofunkcyjny projekt w historycznej dzielnicy 100 akrów w Fort Point Channel w południowej części Bostonu jest dziełem pracowni Halvorson Design Partnership. Koncepcja obejmowała dwa główne obszary o powierzchni blisko 3 hektarów : Iron Street Park oraz Channel Center Park. Znakomita jakość przestrzeni nie byłaby możliwa gdyby nie ścisła współpraca projektantów z branżowcami w tym z: konstruktorami, grafikami, ekspertami od nawadniania i oświetlania.

IRON STREET PARK

Iron street Park jest małą przestrzenią o powierzchni około 10 arów położoną na skrzyżowaniu ulicy Iron Street i Channel Center Street. Ideą projektu było stworzenie przestrzeni stanowiącej swoisty salon miejski pośród wysokiej zabudowy otaczającej plac. Centralnie położony skwer jest częścią wypoczynkową osłoniętą przez warstwy stałych i sezonowych nasadzeń. Mała architektura oraz pozostałe obiekty nawiązują do przemysłowej historii dzielnicy Fort Point Channel. Tablice, ideogramy oraz różne schematy zostały zaprojektowane przez artystkę Lisę Houck i zespół grafików z pracowni Flandria+Associates. Głównymi drzewami w przestrzeni są miłorzęby dwuklapowe (Ginkgo biloba).

ChannelCtr-Iron-Street-Park-1-630x420

ChannelCtr-Iron-Street-Park-2-630x420

ChannelCtr-Iron-Street-Park-3-630x420

ChannelCtr-Iron-Street-Park-4

CHANNEL CENTER PARK

W ramach ścisłej współpracy z klientami z CV properties, architekci krajobrazu z pracowni Halvorson podjęli się zaprojektowania drugiej części przestrzeni -Channel Center Park. W parku znajdują się place zabaw, otwarta przestrzeń przeznaczona pod występy i różnego rodzaju działania na świeżym powietrzu oraz mała architektura stwarzająca możliwość spokojnego wypoczynku na łonie natury. Najważniejszym zadaniem stawianym przed nowoprojektowaną przestrzenią była zmiana wizerunku dzielnicy biznesowej wśród zamieszkujących dookoła mieszkańców. Park jest elementem uzupełniającym projekty kubatury One Channel Center wykonanego przez ADD inc. oraz Channel Center Garage zaprojektowanego przez Spalding Tougias Architects. Ławki, które znajdują się w parku wykonane są ze zregenerowanego drewna pochodzącego z rozebranej kamienicy znajdującej się niegdyś w tym miejscu. Podobnie przedstawia się sprawa fundamentowych granitowych bloków znajdujących się na trawiastym wzniesieniach. Elementy te odnoszą się do przeszłości przemysłowej dzielnicy Fort Point Channel. Największą uwagę architekci poświęcili alei wzdłuż The A Street Corridor, podkreślając jej krawędzie poprzez korony drzew, które stanowią również naturalną barierę od ruchu ulicznego.

ChannelCtr-Channel-Center-Park-2-630x420

ChannelCtr-Channel-Center-Park-3-630x420

ChannelCtr-Channel-Center-Park-4-630x420

ChannelCtr-Channel-Center-Park-5-630x420 (1)

ChannelCtr-Channel-Center-Park-5-630x420

ChannelCtr-Channel-Center-Park-6-630x420

ChannelCtr-Channel-Center-Park-7-630x420

email

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE