Tagi:

081 Architekci

081 Architekci, młoda lubelska pracownia architektoniczna opracowała koncepcję na przebudowę basenu w Świeciu.

Jesteśmy zespołem młodych architektów, których łączy spojrzenie na otaczającą rzeczywistość oraz przywiązanie do Lubelskiej ziemi. Nasze projektowanie oscyluje w szeroko rozumianych granicach nowoczesnych trendów oraz funkcjonalnej prostoty. Staramy się, aby nasze projekty opierały się na wielowarstwowej analizie, będącej podwaliną w poszukiwaniu najlepszych rozwiązań. W pracy nad projektem nie boimy się wyzwań. Przy każdym z nich prezentujemy zindywidualizowane podejście.

Skład zespołu:

      • Michał Kwiatkowski
      • Sebastian Łucjan
      • Przemysław Metko
      • Patryk Turewicz

BASEN w ŚWIECIU

Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno – budowlanej na przebudowę istniejącej krytej pływalni przy ul. Bydgoskiej w Świeciu.

http://081.com.pl/index.php

http://081.com.pl/index.php

[row]

[col type=”1_2″ class=””]

Teren w granicach opracowania zaprojektowano tak, by w jak najwygodniejszy sposób obsługiwał gości basenowych. W dolnej części działki zaprojektowano parking na 63 samochody osobowe z 5 miejscami dla niepełnosprawnych oraz 3 miejsca dla autokarów. W zagospodarowanie parkingu wpleciona jest zieleń – tak, aby ta – zwykle szpecąca – przestrzeń w jak najmniejszym stopniu oddziaływała na percepcję inwestycji, a jednocześnie wpisywała się w ideę basenu osadzonego w parku.

http://081.com.pl

http://081.com.pl

      [/col]

[col type=”1_2″ class=””]

W środkowej części działki znajduje się nowo zaprojektowana bryła basenu, przy jej wschodniej i północnej elewacji doprowadzona jest droga pożarowa. Natomiast w części północnej zaprojektowano „park aktywności dla każdego”, w którym i starszy i młodszy użytkownik może znaleźć coś dla siebie. Zaproponowano tam urządzenia do ćwiczenia na świeżym powietrzu, place zabaw, ścianki do wspinaczki, czerwoną falowaną wyspę z tartanu dla maluchów oraz mały skatepark.

http://081.com.pl/index.php

http://081.com.pl/index.php

[/col]

[/row]

http://081.com.pl

http://081.com.pl

[clear]

W projektowanym obiekcie zaproponowano funkcje, które stworzą ciekawy, zdywersyfikowany przestrzennie i funkcjonalnie kompleks, w którym kilka basenów, siłownia, fitness, salon masażu zostaną połączone w jedną integralną całość. Wejście do budynku umiejscowione jest w elewacji wschodniej. Z parkingu prowadzi do niego wznosząca się ścieżka. Strefa wejściowa jest przestrzenią otwartą widokowo i funkcjonalnie, będącą po części przedłużeniem parku.

W tej strefie znajduje się wejście do pomieszczeń administracyjnych wraz z przeszkloną salą konferencyjną oddzieloną od holu oraz basenu taflami szkła, a za nią długi blat służący jako szatnia, kasa oraz kawiarnia. Na końcu holu znajduje się połączenie z istniejącym hotelem, zapewniające gościom sprawną komunikację między oboma obiektami. W tym miejscu zaprojektowano również pomieszczenia techniczne oraz windę towarową dostępną z zewnątrz. Użytkownik basenu po przekroczeniu kasy wchodzi do wspólnej przestrzeni z siedziskami oraz zewnętrznymi suszarkami umiejscowionymi na ścianach. Miejsce to jest przeszklone, co daje widok z holu bezpośrednio na samo kąpielisko. Z przestrzeni wspólnej możliwe jest rozejście do szatni damskiej i męskiej (obie dostosowane dla osób niepełnosprawnych).

Wszystkie baseny, w tym zachowana niecka starego basenu, zlokalizowane zostały we wspólnej przestrzeni. Największy jest basen główny (25 m x 12,5 m). Dodatkowo zaprojektowano basen do nauki pływania o pow.87,2 m2, basen rekreacyjny nr.1 o pow. 46,3 m2, basen rekreacyjny nr.2 o pow. 97,2 m2 oraz sztuczną rzekę o pow. 89,6 m2. Przestrzeń basenowa wzbogacona jest o dwie zjeżdżalnie zakończone hamownią. Przylegle do południowej elewacji znajduje się strefa saun.

Na kondygnację +1 prowadzą charakterystyczne schody do strefy oczekiwania z recepcją oraz z wejściem na trybuny wyposażone w 73 miejsca siedzące, z czego 4 dla niepełnosprawnych). Za recepcją znajduje się korytarz do szatni męskiej, damskiej i dla niepełnosprawnych. W dalszej kolejności umieszczone są pokój masażu, solarium, fitness z magazynem oraz siłownia, każda z tych przestrzeni jest przeszklona co daje możliwość obserwacji wydarzeń w przestrzeni basenowej. Ponadto siłownia wysunięta jest przed lico elewacji wejściowej (wschodniej) dając osobom ćwiczącym widok na las. Poprzez przeszklenie użytkownicy siłowni widoczni są z zewnątrz, co samo w sobie nakierowuje ludzi do wejścia głównego.

http://081.com.pl

http://081.com.pl

081 - basen w świeciu, wnętrze

081 - basen w świeciu wnętrze

renderingi: 081 Architekci

email

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE