BIURO W OGRODZIE

Kto z nas nie chciałby mieć prywatnego biura w ogrodowym pawilonie? Architekci z biura Platform 5 Architects przy współpracy z inżynierami z firmy Morph Structures oraz grupą projektantów z Millimetre wyszli naprzeciw zadaniu stworzenia miejsca pracy w kształcie muszli z odrobiną wolnej przestrzeni przeznaczonej na taras.

Założeniem architektów było stworzenie niewielkiej przestrzeni biurowej, która swoją formą wkomponuje się w ogród. Projekt Shoffice jest odzwierciedleniem ich wizji. Nadanie projektowi spiralnej formy, przypominającej muszlę było możliwe dzięki zastosowaniu cienkich płyt drewna poddanych obróbce hydrotermicznej. Falista rzeźba została wykonana z białego dębu amerykańskiego, który znalazł tu zastosowanie dzięki swojej gładkiej strukturze i wytrzymałości. Zewnętrzna okładzina pawilonu celowo nie została pokryta żadnym środkiem zabezpieczającym. W przyszłości poskutkuje to zmianą jasnobrązowej barwy drewna na kolor srebro-szary.
Przeszklenia ze strony frontowej budowli oraz okna dachowe zastosowano po to, by wnosiły jak najwięcej światła do przestrzeni roboczej. Wnętrze także wyłożone jest eliptycznie wytłoczonymi deseczkami z dębu amerykańskiego, lecz tutaj poddano go zabiegowi olejowania. W środku znajduje się biurko, a także wnęka z półkami do przechowywania dokumentów.
Projekt ten jest dobrym rozwiązaniem dla małej powierzchni ogrodowej. Jest nie tylko pomysłowy, ale ma także walory estetyczne. Aby dobrze wkomponować projekt w przestrzeń ogrodową potrzebna była tu ścisła współpraca architekta, inżyniera i wykonawcy. Budowla znajduje się na tyłach szeregowego domku z lat 50-tych w St John Wood w Londynie .

Shoffice_Normal                                                                        Shoffice_Normal_2

 

Shoffice-Landscape-Large1                                                                           Shoffice-Landscape-Small1

Shoffice-Portrait1

Źródło zdjęć: www. platform5architects.com

Aneta Woźnica

email

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE