Centrum sztuki nowoczesnej w Rzymie Zahy Hadid

Pracownia architektury: Zaha Hadid Architects
Lokalizacja: 
Rzym/Włochy
Data zakończenia: 
2009
Powierzchnia: 27,000 m2
Zdjęcia: Iwan Baan
 
Trwająca 10 lat budowa muzeum sztuki nowoczesnej MAXXI w Rzymie była kolejnym elementem aktywizacji Flaminio–  dzielnicy znajdującej się na północ od starożytnego centrum miasta. Drugą tak ogromną inwestycją, po audytorium Renzo Piano. Prestiżu inwestycji dodawał fakt, że MAXXI jest pierwszym muzeum sztuki współczesnej we Włoszech.

1260973141-maxxi-rome-zha-9740

Zdjęcie: Iwan Baan

Według  architektki- Zahy Hadid muzeum nie jest typowym budyniem kontenerowym, tylko kampusem dla sztuki, gdzie przejścia i ścieżki pokrywają się i łączą w celu stworzenia dynamicznej i interaktywnej przestrzeni.

1260973095-maxxi-rome-zha-0184

Zdjęcie: Iwan Baan

I mimo, że program jest przejrzysty i jasno zaplanowany, elastyczność użytkowania była głównym celem projektu. Ciągłość przestrzeni sprawia, że jest to odpowiednie miejsce dla wszelkiego rodzaju wystaw. Dzięki unikalnej konstrukcji odczuwamy ciągłe wrażenie ruchu i pewnego rodzaju ciekawość co znajduje się dalej. Wchodząc przez główne wejście wszystko jest oczywiste – betonowe ściany, zawieszone czarne schody, otwarty sufit. Przez zbiór tych różnorodnych elementów Zaha Hadid wprowadza nową jakość przestrzeni, dzięki wielu punktom perspektywy i rozdrobionej geometrii, wszystko to ucieleśnia chaotyczną płynność współczesnego życia.

1260973148-maxxi-rome-zha-8893

Zdjęcie: Iwan Baan

To stanowisko architektki przywoływało przez 10 lat pytanie jak ta budowla wpisze się w tkankę miasta Rzymu i jego „statycznej” zabudowy. Jednak odbiór budynku był i jest bardzo pozytywny.

1260973134-maxxi-rome-zha-9365

Zdjęcie: Iwan Baan

Szczególną uwagę zwrócono na naturalne oświetlenie, które wpada do środka pomiędzy cienkimi betonowymi belkami na suficie. Belki, klatki schodowe i liniowy system oświetlenia prowadzi zwiedzających przez wnętrze, kończące się duża przestrzenią na trzecim poziomie.

IMG_0010 kopia

Zdjęcie: Michał Józefczak

IMG_9978

Zdjęcie: Michał Józefczak

 

Na pierwszy rzut oka wnętrze wydaje się mocno surowe, jednak dzięki wprowadzeniu kolejnych instalacji przełamujących jasno szary kolor betonu odbiór budynku bardzo się zmienia. Uwagę przykuwają również elementy wyposażenia wnętrz- małe kanapy, sofy oraz blaty centum informacji oraz bufetu mają oryginalne organiczne kształty. 

email

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE