Czerwony dywan w Szwajcarii

Architekt: Carlos Martinez
Artysta: Pipilotti Rist
Lokalizacja: St.Gallen/Szwajcaria
Powierzchnia: 1000m2
Realizacja: 2005
Budżet: 3,9 mln USD
Spacer po czerwonym dywanie- jest to nazwa nietuzinkowego projektu zrealizowanego w szwajcarskim St.Gallen, którego inwestorem był Raiffaisen Bank, przy współpracy z miastem.
Powierzchnia zajmowana przez asfalt i beton została pokryta tartanem w kolorze intensywnej czerwieni. Materiał syntetyczny zastosowano wszędzie- formując z niego meble miejskie, wygodne sofy, fontanny oraz pojemniki na śmieci. Na miejscu parkingowym znajduje się wykonane w skali 1:1 tartanowe czerwone auto. Stało się ono największą atrakcją dla najmłodszych użytkowników przestrzeni. Oprócz wrażeń estetycznych, w przestrzeni uzyskano niesamowitą akustykę- nie słyszymy własnych kroków i czujemy jakbyśmy lekko unosili się nad powierzchnią ziemi. Po zmierzchu atmosfera zostaje wzmocniona dzięki obecności nieregularnych lampionów, których obłok przywodzi na myśl srebrzyste obłoki.
Projekt choć kontrowersyjny, przyniósł zamierzony efekt, którego głównym celem było uświadomienie jak w dzisiejszych czasach powinna wyglądać architektura krajobrazu.
Zdjęcia: Thomas Mayer
Autor: Michał Józefczak

city-lounge1

city-lounge2 (1)

city-lounge3-1

city-lounge3-2

city-lounge4-1

city-lounge6

tumblr_lyogsjPVsE1r1x95f

email

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE