„ekologiczna stodoła”

Architekci przekształcają drżący w posadach garaż w rodem z bajki zielony – domek.
„Zarośnięta architektura” budynku nie jest niczym nowym we współczesnej architekturze. W rzeczywistości trwa już dobrą dekadę jako odpowiedź dla Ruchu Zrównoważonego Rozwoju oraz energooszczędnością budynków – architekci masowo zaczęli pokrywać swoje budynki warstwami ekologicznej roślinności. Niestety nie zredukowało to negatywnego wpływu inżynierii na środowisko lecz znalazło głównie wyraz estetyczny – niosąc  w świat „zieloną” wieść w służbie ekologii.

Prezentowany projekt jest autorstwa Pracowni Architektonicznej – act_romegialli znajduje się w pięknej lokalizacji w Alpach. Projektanci postanowili przywrócić do życia opustoszały garaż nadając mu unikalną formę. Projekt „Green Box” został nieznacznie przebudowany i wyremontowany dla potrzeb nowej funkcji. Porastająca cały budynek roślinność to między innymi: Wiciokrzew, chmiel zwyczajny oraz powojnik tangucki zapewniające dostateczne zacienienie wnętrza budynku.

garaz

Zdjęcia: Marcello Mariana

email

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE