Kameralny skwer w miasteczku Banyoles

Pracownia architektury : Josep Mias Gifre / Mias Arquitectes
Lokalizacja: Banyoles, Girona, Hiszpania
Projekt: 1998, pierwsze miejsce w konkursie.
Realizacja: 1998-2008
Powierzchnia: 18.000 m²
Budżet: około 2 miliony euro

banyoles-landscape-architecture-mias-square-01

Stare miasto w Banyoles było niegdyś zniszczoną przestrzenią gdzie pojazdy i piesi koegzystowali w miejskiej sieci ciasnych uliczek i starych chodników. Kanały odwadniające, które początkowo były czyste zostały włączone do systemu kanalizacyjnego miasta. Wokół centralnego placu znajdowały się chodniki, na których auta parkowane były w sposób dowolny – stwarzając zagrożenie dla ludzi.

banyoles-landscape-architecture-mias-square-02

Proces przekształcania przestrzeni miał na celu stworzenie obszaru przyjaznego pieszym. Na początku usunięto wszystkie dotychczasowe chodniki. Nowa nawierzchnia powstała na bazie trawertynu. Te wapienne skały od zawsze były obecne na gruntach, na których leży miasto. Wszystkie zagadkowe budynki, świątynie, średniowieczne domostwa oraz pomniki zostały wzniesione właśnie z tego surowca. Punktem wyjścia było pokrycie placu centralnego (najważniejszego elementu projektu) wielobocznymi fragmentami trawertynu. Kafelki wkraczać będą w coraz to większej liczbie na ulice i mniejsze skwery w kolejnych etapach projektu.

banyoles-landscape-architecture-mias-square-10

W całym projekcie rzuca się w oczy odsłonięty, dynamiczny system odwadniania, który sporadycznie przewijać będzie się pomiędzy ścieżkami dla pieszych. Przykład Banyoles pokazuje jak w prosty sposób można stworzyć prostą przestrzeń publiczną, wolną od samochodów, która przez całą dobę tętni życiem.

Zdjęcia: Adrià Goula

email

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE