Możliwość wzniesienia się ponad lasem.

Pracownia architektury: Saunders Architecture
Lokalizacja: Stokke/Norwegia
Powierzchnia projektu: 30 m2 (11 długości, 1.2 to 3.5 m szerokości, 4.5 m wysokości)
Data realizacji: Styczeń 2012
Zdjęcia: Bent René Synnevåg

Instalacja została zaprojektowana dla parku rzeźby w Stokke pośród lasu dębowego w Vestfold na południu od Oslo. Współpraca architekta krajobrazu i profesor Rainer Stange skupiła się na stworzeniu sieci leśnych ścieżek wśród których znajduje się szereg instalacji artystycznych. Pracownia Sauders zaproponowała stalowo-drewniany punkt widokowy w najwyższym punkcie terenu. Konstrukcja jest w idealnym miejscu, z którego rozciąga się widok na pobliskie okolice.
Projekt został stworzony z 20 oryginalnych pomysłów, proces Saunders określany jest jako forma darwinizmu – uwzględniający rozwój w architekturze w którym przetrwają tylko najlepiej przystosowane konstrukcje.
Pozornie ostra na tle krajobrazu konstrukcja, powstała z cztero- tonowego Cortenu (stali o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne) została zmiękczona poprzez drewniane wewnętrzne okładziny. Balustrady ze szkła podkreślają wąski kształt konstrukcji. Dzięki tym wszystkim elementom instalacja tworzy pionowy element, który daje turystom możliwość wzniesienia się ponad poziom lasu.
Saunders nazywa tę formę „jedno-liniową w krajobrazie”, schody do nikąd, działanie poprzez prosty akt podnoszenia punktu widzenia kilka metrów nad ziemię. Samotne schody, nadają obiektowi surrealistyczny wygląd lub przypominają długo spoczywającą ruinę.
Tak jak w wielu przypadkach Saunders dokładnie przeprowadził badanie okolicy i jak sam mówi ”To absurd, aby umieścić schody w lesie, ale w płaskim krajobrazie potrzebny jest pion”. Dlatego tak istotne jest, żeby obiekt dobrze wpisywał się swoją konstrukcja w krajobraz.
Autor: Michał Józefczak
Zdjęcia: Bent René Synnevåg

1336770376-a6531450-375x500

 

1336770383-a6531716-375x500

 

1336770392-a6531906-375x500

 

1336770388-a6531897

1336770379-a6531571

 

 

 

 

email

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE