Nowoczesność w starym otoczeniu

Wnętrze zlokalizowane jest w samym środku gdańskiej starówki. Otoczenie było inspirujące, lecz architekci postanowili, że zamiast nawiązywać do klimatu hanzeatyckich kamienic zrobią cos zupełnie odwrotnego. W efekcie powstało wnętrze nowoczesne, techniczne i odważne. Kluczem do powstania takiego pomysłu byli klienci lubiący wyzwania oraz ich pogodne i luźne usposobienie.
Przeznaczeniem apartamentu nie było stałe zamieszkanie całej rodziny lecz noclegi w weekendy podczas wizyt w Gdańsku pełnego nocnego życia oraz częste spotkania towarzyskie.
Przestrzeń otwarta jest utrzymana w surowym klimacie, beton dekoracyjny na posadzce oraz monochromatyczna kolorystyka jest idealnym tłem dla nietuzinkowych dodatków w różu, pomarańczy i turkusie. Znajdziemy tu gumowe lampy Uto firmy Foscarini, które wiją się po podłodze oraz gigantyczną laleczkę kokeshi. Ciekawym rozwiązaniem jest leżanka, którą architekci umieścili w najbardziej wysuniętej i w całości oszklonej części apartamentu, na której można podziwiać widok na marinę.
Wnętrze jest bardzo wysokie, kondygnacja ma tu prawie 4 metry wysokości, pozwoliło to architektom na nietypowe rozwiązania np. szafa holu ma imponujących rozmiarów otwór, który pełni rolę siedziska. Gabinet o niewielkich rozmiarach poprzez znaczną wysokość uzyskał ciekawą kubaturę dodatkowo podkreśloną przez fototapetę z książkami we wszystkich kolorach tęczy.
Mimo przeważającej funkcji rozrywkowej, apartament ma wyraźną i oddzieloną część prywatną właścicieli. Zastosowanie w sypialni dużej ilości ciemnego drewna, tapicerki i czarnej ściany, stwarza ciepły i przytulny klimat, mimo iż zastosowano tu bardzo minimalistyczne rozwiązania, np. łóżko to po prostu materac umieszczony w podeście prowadzącym na obszerny taras. Łazienka oddzielona suwanymi drzwiami całkowicie pokrytymi lustrem, wydaje się być niezauważona a kryje w sobie obszerną kabinę, bidet, toaletę, wannę i dużą umywalkę. Wystrój łazienki jest przedłużeniem sypialni, mamy wrażenie, że znajdujemy się w tej samej przestrzeni. Umiejscowienie wanny w niewielkiej odległości od wysokiego okna, pozwala na relaksacyjną kąpiel z pięknym widokiem na Gdańsk.
Architekci poprzez nowoczesne materiały, oryginalne rozwiązania oraz umiejętnie operowanie dodatkami uzyskali żywe i dynamiczne wnętrze, które sprzyja dobrej zabawie, idealne miejsce na weekendowe wypady. Wszystko to otoczone starą zabudową Gdańska na tle mariny zamyka idealnie kompozycję.

Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

17

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

 

16

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

15

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

14

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

13

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

12

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

11

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

10

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

08

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

09

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

07

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

06

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

05

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

04

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

03

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

02

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

 

 

 

 

          

 

01

Fot: tomirri Biuro projektowe / arch.: formativ. Kasia i Michał Dudko

 

 

email

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE