OGRÓD NA DACHU W BANGKOK’U

Pracownia architektury krajobrazu: TROP
Lokalizacja: Bangkok/Tajlandia
Powierzchnia: 370m2
Realizacja: 2010-2013

W przeszłości dążyliśmy do życia w małych miejscowościach poza miastem i codziennego dojeżdżania do pracy. Dziś to się zmieniło, a wszystko to spowodowane jest głównie naszym styl życia i niekontrolowanym rozrostem miast. Tym sposobem kończy się powoli epoka horyzontalnego mieszkania, a rozpoczyna się era wertykalnego mieszkalnictwa.

trop-Pyne-by-Sansiri-01s

By sprostać tym wymaganiom deweloperzy konkurują o doskonale zlokalizowane w mieście działki. Przed możliwością zaprojektowania tak ciekawej przestrzeni stanęli architekci krajobrazu z pracowni TROP. Obiekt jest znakomicie zlokalizowany: w samym centrum ruchliwej i popularnej dzielnicy, zaledwie 5 minut spacerkiem od największych centrów handlowych w mieście. Teren ma powierzchnię około 2900 m2. W dodatku znajduje się przy budynku stacji – BTS (Bangkok’s Sky Train).

trop-Pyne-by-Sansiri-03

Budownictwo mieszkalne w Bangkok’u jest bardzo podobne. Pod budynkiem mieszkalnym znajduje się parking, którego rzut jest dużo większy niż samego budynku. Dzięki temu powstaje powierzchnia pod basen. Jednak z basenem @ Pyne przez Sansiri jest inaczej. Pod jego konstrukcje przeznaczone jest 8 piętro i dach parkingu jednocześnie. Obszar jest prostokątny a jego powierzchnia to około 370m2.

trop-Pyne-by-Sansiri-14s

Dostęp do dworca znacznie wpływa na sprzedaż mieszkań- wyprzedano je w 1 dzień. Jednak dla architektów było to ogromnym problemem, ponieważ dworzec zaprojektowany jest jako ogromna 100 metrowa konstrukcja o wysokości 4 kondygnacji. Poprzez okoliczne stare budynki, powstały projekt, został poniekąd uwięziony pomiędzy 4 nieatrakcyjne budowle.

trop-Pyne-by-Sansiri-23s

Żeby pozbyć się stricte box’ owego uczucia przestrzeni, pierwszym krokiem jaki podjęli architekci to – uwolnienie planu piętra. Zamiast jednego typowego basenu, propozycja skupiła się w serii zintegrowanych z basenem mniejszych tarasów. Starano się unikać prostopadłych linii,  zastąpiono je kształtami bardziej obłymi.

trop-Pyne-by-Sansiri-25s

W projekcie umiejętnie połączone są 3 elementy: woda, tarasy i zieleń. Większość basenów w Bangkok’u ma takie same nazwy, nazwane –„Sky Pool” ze względu na ich usytuowanie w części dachu. Pierwsze z nich brzmiały dość zaskakująco, ale po jakimś czasie zrobiło się to nudne. Zadaniem architektów było nie tylko zaprojektowanie ładnego basenu, ale stworzenie unikalnego krajobrazu z którym mogliby się identyfikować mieszkańcy.

trop-Pyne-by-Sansiri-43s

Żeby nadać niepowtarzalny wygląd projektowanemu basenowi. Architekci zaproponowali  „Szkielet”– stanowiący lekką trójwymiarową konstrukcję, która łączy się z architekturą budynku. Wieczorem oświetlenie szkieletu daje architekturze trochę lekkości, która bezwątpienia jest potrzebna w tak zatłoczonym miejscu.

trop-Pyne-by-Sansiri-44s

Zdjęcia: Wison Tungthunya

 

email

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE