PROJEKT ŁAZIENKI ORGANICZNEJ WYKONANY W RAMACH KONKURSU HANSGROHE

Zgodnie z ideą konkursu, zaprezentowana aranżacja łazienki ma bardzo organiczny charakter. Udało się stworzyć takie wnętrze dzięki kilku zabiegom.
Pierwszy z nich to wykorzystanie naturalnych elementów wykończenia wnętrza, takich jak surowy beton na ścianach i drewno na posadzce. Ponadto łazienka została umiejscowiona w miejscu bliskim naturze. Zaprojektowano samodzielne pomieszczenie o powierzchni 7,5 m2. Chcąc bardziej przybliżyć je do świata przyrody zaproponowałyśmy przeszklenie na jednej ze ścian. Dzięki temu zabiegowi pojawiło się bardzo ciekawe otwarcie na polanę i zieleń. Wyposażenie łazienki również pozostaje spójne z główną ideą tego zamierzenia projektowego. Umywalka o owalnym kształcie została osadzona na drewnianej konstrukcji. Zaraz przy umywalce zaprojektowałyśmy wieszak na ręczniki i ubrania o bardzo organicznym kształcie. Lustro nie wisi standardowo na ścianie, lecz postawiono je na ziemi i oparto o ścianę. Podobnie jak umywalka, również wanna ma owalne kształty. Ponadto zaproponowałyśmy zamiast standardowych półek na kosmetyki i ręczniki, stołki z naturalnego drewna imitujące pień drzewa.
Wszystkie te zabiegi nadały łazience charakter organiczny, ale jednocześnie bardzo minimalistyczny.
– Ewa Baran

Projekt zrealizowany przez biuro projektowe Monofaktura

http://www.monofaktura.com.pl/

http://www.monofaktura.com.pl/

email

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE