Przestrzeń publiczna w duńskim Måløv

Pracownie architektury krajobrazu: Adept i LiWplanning
Lokalizacja: Måløv/ Dania
Powierzchnia: 1000m2
Realizacja: 2008

Måløv Axis i przylegające przestrzenie miejskie to wizjonerski projekt podkreślający tętniący życiem charakter miasta Måløv, blisko związanego z otaczającym go wspaniałym krajobrazem. Przestrzeń jest łatwo dostępna dla wszystkich, bezpieczna oraz przejrzysta – to przestrzenna historia odnosząca się do niepowtarzalnego charakteru miasteczka. Wywołuje to niezapomniane wrażenie na mieszkańcach i turystach.
Główna idea podkreśla wspaniały krajobraz okolicy oraz jego naturalny układ. Krajobraz to klasyczny pejzaż morenowy ukształtowany na skutek zlodowaceń. Lodowce pozostawiły po sobie falisty krajobraz z zachowanymi otworami polodocowymi, dolinami oraz równinami. Ten piękny, rekreacyjny krajobraz dostępny jest od północy przez park Måløv [obszar chronionego krajobrazu] oraz od południa przez jezioro Søndergaard i klin Måløv.
W związku z tym Måløv Axis sprawia wrażenie płynnego krajobrazu opartego o historyczne walory środowiska. Tworząc dynamiczną tętniącą miejskim życiem przestrzeń. Wszystkie to w zgodzie z naturą. Miejsce oferuje bogate doznania, jest interesująca oraz bezpieczną alternatywą dla każdego. W przestrzeni Måløv każdy znajdzie coś dla siebie: ławki, skatepark, zieleń, ale przede wszystkim dobry design.

08-Måløv-Axis-by-Adept-Architects

05-Måløv-Axis-by-Adept-Architects_photo_by_Kaare_Viemose

01-Måløv-Axis-by-Adept-Architects_photo_by_Kaare_Viemose

02-Måløv-Axis-by-Adept-Architects_photo_by_Kaare_Viemose

Zdjęcia: Kåre Viemose, Adept

email

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE