Renifer, Czerwony Cedr- pomysł na ekologiczny dom?

Pracownia architektury: 24H architecture
Powierzchnia: 72m2
Zakończenie inwestycji: 2004

Dom ten jest kontynuacją oryginalnego domu z końca XIX wieku, znajduje się na brzegu jeziora Övre Gla w rezerwacie przyrody Glaskogen w Szwecji.
Kształty organiczne znakomicie komponują się z surowcem z którego wykonany jest dom- czerwonego cedru. Sprowadzono go z Kanady, co może być dziwne gdy spogląda się na Szwecję, która jest bardzo lesistym krajem. Jednak drewno, które porasta skandynawski kraj wymaga corocznej impregnacji, a dodatku jest zbyt miękkie. Importowane z Kanady drewno z czasem nabierze szarego koloru, i będzie znakomicie wpisywało się w skalisty krajobraz. Budynek używany jest tylko przez 4-6 tygodni roku- co ogranicza i tak małą ingerencję w krajobraz.
Widziane z brzegu jeziora okna są ukryte w konstrukcji budynku, w związku z czym dom jest niemalże niewidoczny, gdy stoi samotnie w lesie. Architekci przewidują, że w kolejnych latach dach może zostać porośnięty przez mech- tak, żeby przypominał granitową skałę.
Wnętrze wykończone jest sosnową kratą przypominającą klatkę piersiową. Ściany pokryte są skórą z renifera, która zmienia salon w zmysłową futrzaną jaskinię. Architekci zainspirowali się kulturą Samów z północnej Skandynawii- którzy są mistrzami życia w zgodzie z naturą, bazując tylko na reniferach potrafią: zjeść, zbudować szałas i ubrać się wyłącznie dzięki temu zwierzęciu.
Dom jest praktycznie wolny od emisji CO2. Jego wpływ na środowisko jest bardzo mały- kuchenka gazowa, ogrzewanie przez opalany drewnem piec, toaletą jest mały szałas, bez szamba. Strumień zasila wannę z hydromasażem, a używana do kąpieli woda podgrzewana jest przez podwodny drewniany piec. Oświetlenie zasilanie jest dzięki bateriom słonecznym i daje poczucie olbrzymiej przestrzeni.

Autor: Michał Józefczak

24h-003-01bz

24h-003-07bz

3454-10-CR

3454-16-CR

3454-18-CR

3454-23-CR

3454-27-CR

dragspelhuset_01
Zdjęcia: archello.com, Christian Richters

email

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE