0,5 ha wolnej przestrzeni i co dalej? Inspiracja prosto z Izraela.

Pracownia architektury : Chyutin Architects
Lokalizacja: Beer-Sheva, Izrael
Powierzchnia: 0.5 ha
Projekt: 2009

Skwer znajduje się w zachodniej części kampusu Uniwersytetu Ben-Gurion w izraelskim mieście Beer-Sheva, będącego największym miastem pustyni Nagewu, mianowane jest nawet jego stolicą.

chyutin_05

chyutin_08

Dookoła skweru znajdują się różne budynki: wydział sztuki, budynek socjalny oraz administracyjny, a w przyszłości ma tam powstać również galeria sztuki. Przestrzeń ta pełni funkcje kulturalne i społeczne. Spotykają się w niej studenci oraz mieszkańcy miasta. Skwer jest połączeniem deptaka z placem miejskim.

chyutin_01

chyutin_02

Ponieważ skwer jest miejscem centralnym – pośród budynków kampusu studenckiego, zaprojektowany został z elementów betonowych tak by podkreślać spójność fizyczną i wizualną z otaczającymi go obiektami. Teren ukształtowany został jako powierzchnia zintegrowanych pasm betonu i zieleni. Znajdują się na nim liczne drzewa oraz betonowe ławki.

chyutin_07

chyutin_03

Głównym elementem, który oprócz betonu tworzy przestrzeń uniwersytecką jest trawnik. Uzupełnieniem dla niego są skrzypy, które mają około metra wysokości. Kompozycję roślinną uzupełniają rośliny sezonowe, które należy wymieniać trzy razy do roku. W nocy minimalistyczny charakter placu został urozmaicony poprzez wprowadzenie oświetlenia eksponującego akcenty kompozycyjne.

chyutin_06

 Zdjęcia: Sharon Yeari

email

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE