Bambusowa kawiarnia dopełnieniem krajobrazu

 

Pracownia architektury: vo trong nghia architects
Lokalizacja: Kontum/Wietnam
Realizacja: 2013
Powierzchnia: 551 m2

„kontum indochine café” -zaprojektowany jako cześć kompleksu hotelowego przez architektów z pracowni  Vo Trong Nghia. Taras jest przeznaczony na kawiarnię, może również służyć jako przedłużenie hotelowej sali bankietowej. Miejsce jest usytuowane wyjątkowo- zaraz przy wjeździe do centrum wietnamskiego Kontum.

vo-trong-nghia-architects-kontum-indochine-cafe-designboom-01

W projekcie śmiało wykorzystano bambusa, który dopełnia panoramiczny widok na okolicę. Całość konstrukcji składa się z 15 podpór wykonanych ze stożkowego bambusa- nawiązujących do tradycyjnych wietnamskich koszy rybackich. Dach wykonany jest również z bambusowych włókien, wspartych przez podpory, które częściowo odsłaniają niebo i umożliwiają dostęp naturalnego światła.

vo-trong-nghia-architects-kontum-indochine-cafe-designboom-06

Hotelowa kawiarnia otoczona jest z kilku stron przez zbiornik wodny, co ma z punktu widzenia człowieka zbawienny wpływ na uciążliwy tropikalny klimat.

vo-trong-nghia-architects-kontum-indochine-cafe-designboom-04

Zdjęcia: hiroyuki oki

email

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE