Cukrownia i sala do wspinaczki? Pionierski projekt w Montrealu.

Architekci : Smith Vigeant Architectes
Lokalizacja: Ulica Saint-Patrick/ Montreal/Kanada
Powierzchnia: 1,220 m2

Budowa sali do wspinaczki ALLEZ-UP  była jednym z głównych punktów rewitalizacji przemysłowych dzielnic Montrealu. Teren na którym zlokalizowana jest inwestycja przylega do kanału Lachine. Powstały kryty obiekt sportowy powstał z dawnych silosów znajdujących się w cukrowni.

53022e1ce8e44e46fa000012_allez-up-rock-climbing-gym-smith-vigeant-architectes_1117-01_01_sc_v2com 53022e2ee8e44e46fa000015_allez-up-rock-climbing-gym-smith-vigeant-architectes_1117-01_04_sc_v2com

Konstrukcja podniosła znacząco wartość rekreacyjną i turystyczną przestrzeni wokół kanału. Przekształcenie ogromnych silosów na salę do wspinaczki było unikalnym sposobem, dzięki któremu zobrazowano jak rozbudowany i urozmaicony był przemysł w tym kanadyjskim mieście.

53022e3ae8e44e46fa000017_allez-up-rock-climbing-gym-smith-vigeant-architectes_1117-01_06_sc_v2com 53022e3fe8e44ec490000019_allez-up-rock-climbing-gym-smith-vigeant-architectes_1117-01_07_sc_v2com

Konstrukcje ścian wspinaczkowych faktycznie przypominają cukrowe kryształy, nawiązują do  pierwotnej funkcji silosów w Redpath. Ściany wspinaczkowe mają kolor czystej bieli, oferują wiele tras dla początkujących jak i wytrawnych wspinaczy. Wielobarwne uchwyty, dzięki którym można stopniowo wznosić się ponad ziemię są różnokolorowe, nadaje to dynamicznego wyrazu tej niezwykłej przestrzeni.

53022e34e8e44e46fa000016_allez-up-rock-climbing-gym-smith-vigeant-architectes_1117-01_05_sc_v2com 53022e57e8e44ec49000001b_allez-up-rock-climbing-gym-smith-vigeant-architectes_1117-01_10_sc_v2com

Zdjęcia: Stéphane Brugger

email

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE