Katharina Sulzer Platz – rewitalizacja dzielnicy po szwajcarsku

Pracownia architektury krajobrazu: Vatsch Nipkov Partner Landschaftdarchitekten.
Lokalizacja: Winterthur/ Szwajcaria
Projekt: 2000-2003
Realizacja: 2003-2005
Koszt: około 3mln euro

Początki projektu Katharina Sulzer Platz sięgają 1995 roku kiedy to lokalne władze opracowały plan zagospodarowania przestrzennego, którego głównym celem była przebudowa dzielnicy przemysłowej. Głównym problemem była integracja tej dzielnicy z innymi osiedlami.
Dzięki dobrej współpracy pomiędzy architektami krajobrazu i władzami miasta powstał projekt, którego głównymi celami były: eksponowanie starej zabudowy, skomunikowanie dzielnicy z resztą miasta oraz stworzenie terenu rekreacyjnego. Architekci dostrzegli jak duży potencjał drzemie w przestrzeni, a w zasadzie w otaczającym miejskim krajobrazie.
timthumb (1)
Dlatego też idea projektu wychodzi od industrialnej funkcji przestrzeni. Teren został podzielony na 2 części: pierwsza Katharin Sulzer pełni rolę placu(wymiary 200mx30m), natomiast Pionerpark przypomina długie patio. Obie powierzchnie są pokaźnych rozmiarów, a otaczające je budynki są zaadaptowanymi budowlami fabrycznymi, pełniącymi dzisiaj zupełnie inne funkcje. Ich odbicie dostrzegamy w 3 kwadratowych zbiornikach wodnych. Na obrzeżach placu znajdują się betonowe ścieżki, a wewnątrz znajduje się żwir.

timthumb (3)

W przestrzeni dostrzegamy dużą ilość nieregularnie porozstawianych krzesełek , w pięciu różnych kolorach. Pomiędzy nimi znajdują się pojedyncze elementy przypominające szyny i elementy starych dźwigów. W centrum znajduje się patio przeznaczone do różnego rodzaju występów. Daje to poczucie wizualnej spójności, mimo ciągłych zmian.

timthumb (2)

Zdjecia: publicspace.org/en/works/d214-sulzerareal

email

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE