Przykład udanej rewitalizacji dzielnicy -Superkilen w Kopenhadze

Pracownie: TOPOTEK 1, BIG Bjarke Ingels Group, Superflex
Lokalizacja: Norrebro/Kopenhaga/Dania
Inicjatorzy: Fundacja Realdania, Władze miasta Kopenhaga.
Projekt: 2007
Powierzchnia: 39.000 m2

Superkilen to niejednorodna mozaika przestrzenna położona w gęstej zabudowie w centrum Kopenhagi. To dzielnica o wysoce międzynarodowym charakterze, którą zamieszkują przedstawiciele 60 różnych kultur. Rewitalizacja w którą zostały zaangażowane pracownie: TOPOTEK 1, BIG Bjarke Ingels Group oraz Superflex została przeprowadzona w 2007 roku.
Struktura fizyczna opiera się na przestrzeni otwartej. Z jednofunkcyjnego obszaru przejściowego, teren ten stał się obszarem innowacyjnym i bogatym w elementy w każdym detalu pasujące do siebie. Koncepcja ma zatem na celu uwydatnienie różnorodnych cech tego miejsca, tworząc czarny skwer, czerwony skwer oraz zielony park. Ponadto w ramach dialogu z realiami Superkilen, projekt na nowo przypisuje motywy z historii ogrodów. Często przewijającym się w ogrodzie tematem jest przeniesienie ideału, odwzorowanie innego miejsca, jak np. odległy krajobraz.
Przykładem są historyczne ogrody chińskie gdzie znajdziemy miniaturowe formacje skalne odwołujące się do łańcuchów górskich, japońskie ogrody zen pokazują morze w formie fal ze żwiru. Historyczne ogrody we Florencji lub Wersalu są pełne alegorycznych wyobrażeń, a wizytówką dawnych angielskich ogrodów krajobrazowych są repliki greckich ruin.
Architekci zaproponowali zastosowanie współczesnej, miejskiej wersji ogrodu, o uniwersalnej funkcji. Przeniesienie w nowy sposób istotnych elementów z innych miejsc nadało projektowi Superkilen wymowę oraz wykreowało jego atmosferę. Jednocześnie zasięgnięcie do tych wzorców odzwierciedla i angażuje miejską rzeczywistość dzielnicy. Urządzenie i wyposażenie Superkilen stanowi około 100 różnych symboli symbolizujących różne kultury włączając międzynarodowe billboardy i reklamy świetlne.Migająca neonowa reklama japońskiego salonu pachinko zaskakuje nawiązaniem do historycznych chinoiseries, podczas gdy anteny sieci komórkowych z ameryki łacińskiej kreują chwilowe złudzenie nadmorskiej promenady.
Warto dodać, że również mieszkańcy brali udział w projektowaniu przestrzeni, poprzez liczne konsultacje na których sugerowali co byłoby istotne w przestrzeni z ich punktu widzenia.

Autor: Michał Józefczak
Zdjęcia: Iwan Baan, Torben Eskerod, Hanns Joosten, Mike Magnussen

01-SUK_Image-by-Iwan-Baan

03-SUK_Image-by-Iwan-Baan

05-SUK_Image-by-Iwan-Baan

06-SUK_Image-by-Iwan-Baan

07-Joosten

08-Joosten5 18-SUK_Image-by-Iwan-Baan 23-SUK_siteplan 55 555 55555

email

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE