Tagi:

Plac w Akwizgranie – czytelna przestrzeń z oryginalnymi elementami „małej” architektury.

Pracownia architektury: HH+F Architekten Hentrup Heyes + Fuhrmann
Lokalizacja:  Aachen, Germany
Powierzchnia: 8400.0 m2

Starannie zaprojektowany plac przy dworcu kolejowym w Akwizgranie jest atrakcyjną przestrzenią miejską łączącą w sobie wiele funkcji.

zdj. Jörg Hempel Photodesign

zdj. Jörg Hempel Photodesign

Powstały w XIX wieku plac został zbudowany z myślą o połączeniu stacji kolejowej z sąsiednimi ulicami m.in. Theaterstraße. W przestrzeni znajduje się pomnik oraz element wodny w kształcie podkowy, usytuowany przy krawędzi drogi przeznaczonej dla ruchu samochodowego.

zdj. Kai Kasugai

zdj. Kai Kasugai

Głównym założeniem nowo powstałej koncepcji  było stworzenie jednolitej przestrzeni publicznej łączącej przystanek komunikacji miejskiej, główny plac oraz dworzec kolejowy. Cel ten osiągnięto za pomocą dużego eliptycznego kształtu obejmującego całą przestrzeń. Dzięki temu obszar znakomicie wpisuje się w tkankę miasta. Oryginalny kształt ułatwia komunikację i  pomaga pieszym w bezpośrednim przejściu z dworca kolejowego do miasta.

zdj. Kai Kasugai

zdj. Kai Kasugai

Plac oświetlony jest przez dwie 14-metrowe latarnie, umieszczone w skrajnych punktach elipsy. Dodatkowe oświetlenie umieszczono w nawierzchni, dzięki temu po zmierzchu użytkownicy nie mają problemów z orientacją przestrzenną na placu.

zdj. Kai Kasugai

zdj. Kai Kasugai

 

zdj. Kai Kasugai

zdj. Kai Kasugai

Miejsca do odpoczynku i fontanny znajdują się w północnej części placu, w pobliżu głównego wejścia na dworzec kolejowy. Wbudowane w nawierzchnię ławki znajdują się na przeciwnym krańcu przestrzeni tuż przed drzewami i dwoma przystankami autobusowymi.Przystankom nadano formę klina w celu wyeksponowania roli planu pełniącego rolę „bram miasta” .  Kluczowym punktem projektu było usunięcie z placu ruchu kołowego oraz zwiększenie dostępności dworca dla ludzi.

Zdjęcie główne: Jörg Hempel Photodesign

email

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE