Tagi:

Tubakuba- wypoczynek na łonie natury.

Architekci: OPA Form
Lokalizacja: Bergen, Norwegia
Rok: 2014
Zdjęcia: Espen Folgerø, Gunnar Sørås, Helge Skodvin, Marina Magreøy, Stine Elise Kristoffersen

Zaprojektowany domek o nazwie Tubakuba znajduje się w lesie oddalonym od centrum norweskiego miasta Bergen o niecałe pół godziny. Wzgórze na którym się znajduje góruje nad miastem. Powstała konstrukcja jest efektem warsztatów projektowych w Bergen School of Architecture prowadzonym przez Espen’a Folgerø z pracowni OPA Form Architects.

54ed18c3e58ece6e4c00004f_tubakuba-mountain-hub-opa-form_picb54ed18f0e58ece5dcd000045_tubakuba-mountain-hub-opa-form_picf

 

54ed1906e58ece6e4c000051_tubakuba-mountain-hub-opa-form_pich

Szkoła ma bardzo długą tradycję nauczania bazującą głównie na zajęciach praktycznych. Poprzez szkicowanie i realizowanie kolejnych budowli studenci uczą się rozwiązywania napotykanych na poszczególnych etapach problemów oraz wprowadzania do swoich projektów nowoczesnych rozwiązań. Tego typu ćwiczenia pomagają zrozumieć wymiar i skalę konstrukcji. Realizacja projektu była możliwa dzięki wsparciu finansowemu z G.C. Rieber Funds.

54ed18d6e58ece559800003a_tubakuba-mountain-hub-opa-form_picd 54ed18efe58ece559800003b_tubakuba-mountain-hub-opa-form_picg

Tubakuba  zbudowany jest w 95 procentach z drewna. Wnętrze wykonane jest ze sklejki, natomiast pozostałe elementy skonstruowane są z sosny oraz spalonego modrzewia (zgodnie z japońską metodą o nazwie Shou Sugi Ban jest to typ leczenia, który ma zapobiec grzybom oraz innym uszkodzeniom mechanicznym drewna). Tunel składa się z charakterystycznych krzywych wiór sosnowych zamontowanych warstwowo, podczas gdy południowa ściana obłożona jest nieleczonym modrzewiem, który po pewnych czasie zmieni swoją barwę na szarą.

54ed1a1be58ece5dcd000046_tubakuba-mountain-hub-opa-form_isometric 54ed1a1be58ece559800003c_tubakuba-mountain-hub-opa-form_plan 54ed1a29e58ece559800003d_tubakuba-mountain-hub-opa-form_sectiona

Zrealizowany projekt ma na celu zminimalizowanie zużycia energii potrzebnej do ogrzania pomieszczenia poprzez zmniejszenie krytej powierzchni. Izolacja ścian i stropu składa się z drewnianych włókien – higroskopijnego materiału, który pozwala na wymianę powietrza, bez konieczności wentylacji mechanicznej. Wypoczynek w mierzącej 14 m2 Tubakubie jest darmowy, umożliwia on obcowanie z dziką przyrodą w bliskim sąsiedztwie jednego z największych miast w Norwegii. Projekt skierowany jest głównie w stronę rodzin z małymi dziećmi. Projektanci chcą w ten sposób zachęcić młodych turystów do aktywnego wypoczynku.

54ed18b0e58ece5dcd000044_tubakuba-mountain-hub-opa-form_picc

 

Michał Józefczak
SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE